Every work of art is an uncommitted crime


-Theodor Adorno-

daDa ποiησΗ dAda λογοtεΧνiα dadA pUnk dADa

Τελάλης:

Τρίτη, Μαρτίου 16, 2010

Έξι σκέψεις από νερό ή Αντικείμενα στη θάλασσα


(samson rakas - orange, 2009)

Δεν υπάρχουν καλά και κακά πρότυπα για εκείνον που θέλει να κάνει ένα βήμα πέρα από τις σχιζοειδείς κοινωνίες που ζούμε, από τις σπηλιές των ταλιμπάν στους ουρανοξύστες της νέας υόρκης και το «γνώθι σαυτόν» στο «μαλάκες είναι μόνο οι άλλοι». Είναι μόνο πρότυπα, μόνο κατασκευές από τις οποίες είσαι ελεύθερος να επιλέξεις αλλά όχι ελεύθερος να απελευθερωθείς. Ποιος είσαι; Όσο είναι πρότυπα θα κατασκευάζουν έναν άνθρωπο μιμητή, έναν άνθρωπο πολιτισμένο και αντρείο σύμφωνα με έναν νου-νομοθέτη, έναν νου-εξουσιαστή, έτοιμο να δώσει και τη ζωή του για την «ελευθερία» του όταν θεωρεί ότι αυτή διακυβεύεται, ικανοποιώντας μόνο τούτον τον αφέντη νου. Χωρίς να μπορεί να καταλάβει ότι δεν μπορεί να είναι ελεύθερος και πολιτισμένος ταυτοχρόνως. Όπως δεν γίνεται να είναι νεκρός και αθάνατος.

Τι είσαι;

______


Όταν ένας κομμουνιστής έσπαγε από τα βασανιστήρια και αποφάσιζε να κάνει δήλωση που αποκήρυσσε το κόμμα, δεν μπορούσε ή δεν ήθελε να σκεφτεί ότι η υπόθεση δεν έκλεινε με την υπογραφή του. Αμέσως μετά θα του ζητούσαν να πει ποιοι απ' αυτούς που ζούσαν έξω, ελεύθεροι, ήταν κρυφοκομμούνια, ένα-δυο ονόματα κι είσαι εντάξει. Αν κατέδιδε ονόματα θα του λέγαν, κοίτα, και πού ξέρουμε ότι αγαπάς την πατρίδα, θα του φέρναν κάποιον σύντροφο, χτύπα. Τι; Χτύπα τον, χτύπα τον κι είσαι λεύτερος, παλιοκομμουνιστής είναι. (Το αντίστοιχο θα μπορούσε φυσικά να συμβαίνει και με έναν αντικομμουνιστή βασανιζόμενο πχ στη ρωσία).

Πρέπει να ξέρεις κι εσύ πως καμιά δήλωση που σώζει το εγώ σου από τη μιζέρια της καθημερινής σου ζωής δεν είναι αθώα. Πολύ γρήγορα ο εξαρτημένος εαυτός θα κάνει το παν γι' άλλη μία δόση ελευθερίας, αγνοώντας πως αυτή μόνον έναντι θανάτου δίδεται.

______


Νεκρή είναι κάθε πίστη, ιδέα, είναι εκεί που η ζωή δεν εκφράζεται πια. Ο θάνατος αυτής της κατάστασης, που σαν ψυχή πνίγει όλο το σώμα, απελευθερώνει τον ζωντανό οργανισμό μέσα σ' έναν γεμάτο από φύσεις κόσμο.


______


Το εννοούσε: «Ευτυχώς που δεν πήραμε ποτέ την εξουσία», ο πατέρας μου που φυλακίστηκε και βασανίστηκε για τις κομμουνιστικές ιδέες δεύτερον και την επαναστατική του δράση κυρίως, για δώδεκα χρόνια. Από το '68 είχε ήδη τελειώσει με το κόμμα, όταν στο παρθένι της λέρου ογδόντα περίπου κρατούμενοι κατήγγειλαν την επέμβαση της ρωσίας στην τσεχοσλοβακία, μαζί τους ήταν, διαφώνησαν με την ηγεσία, φλωράκη, λουλέ, βγήκαν εκτός στρατοπέδου και ύψωσαν μαύρη σημαία. Τον ρώτησα αν θα άλλαζε τίποτα από τη ζωή του. «Όχι, έζησα μια ωραία ζωή», είπε. Το εννοούσε.

______


Μας αρέσει να φτειάχνουμε ήρωες, να δραπετεύουμε από την αθλιότητα μιας πραγματικότητας δοσμένης. Ήρωες, πνεύμα, ένας άλλος κόσμος κάπου αλλού. Ποίηση και ονειρώξεις, η ανθρωπότητα περιστρέφεται γύρω από τη μοίρα της σε ένα θλιμμένο κι έξαλλο πάρτι που ενώ ξέρει την κατάληξη παγώνει το αίσθημά της, ενώ είναι ορατή γύρω της η καταστροφή δε θέλει να τη βλέπει, και στα διαλείμματα για κατούρημα ψιθυρίζει έξω απ' το παράθυρο ένα θαύμα. Το αποτελεσματικό θα ήταν βεβαίως κάτι πολύ πιο απλό: να φτειάχναμε καθημερινότητα.

______


Να τελειώσουμε επιτέλους με το πνεύμα και να εστιάσουμε στο σώμα, σε μια ενότητα που είναι ενότητα σωματική. Κατά τον τρόπο που το δέντρο δεν είναι πνεύμα αλλά αυτό τούτο το δέντρο.


γ. γεωργίου

----------
σημείωση: για περισσότερες φωτογραφίες του samson rakas εδώ

6 σχόλια:

  1. "όχι έζησα μια ζωή ωραία " το εννοούσε
    στον πατέρα σου απο μένα με αγάπη
    ( οι δικοί μου ήταν με τους άλλους- κι αυτούς τους αγαπώ )

    κάποιος κάπου κάποτε είπε

    κάποιος Καμύ από την Αλγερία
    κάπου
    κάποτε
    είπε:
    " Έχουμε να διαλέξουμε ανάμεσα
    σ' έναν κόσμο που έχει ελευθερία
    αλλά δεν έχει δικαιοσύνη
    και σ' έναν κόσμο που έχει δικαιοσύνη
    αλλά δεν έχει ελευθερία "
    κι εγώ ο μικρός, ο μη σοφός,
    ο μέσος ανθρωπάκος
    ρωτώ πως είναι δυνατόν
    να μου ζητούν
    ποιά προτιμώ
    από τις δύο αδελφές
    μια άθλια ζωή να ζήσω

    τις σιαμαίες που αγαπώ
    δε θα χωρίσω
    έχω τον τρόπο και τις δυό
    να κατακτήσω"

    καλό βράδυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Προσωπικά δεν έχω κανέναν ήρωα. Θαυμάζω όμως κάποιους ανθρώπους ζωντανούς και "χάρτινους" που κατάφεραν να πάνε πιο πέρα, πιο βαθιά απ' ότι εγώ μπορώ να καταφέρω. Κάποιοι που είχαν πολύ δυνατότερο μυαλό απ' το δικό μου και πολύ περισσότερο ταλέντο. Μ' αυτούς τους ανθρώπους πασχίζω να συνομιλώ, παλεύω μαζί τους κι άλλοτε απλά ξαπλώνω αναπαυτικά και μόνο τους απολαμβάνω. Και δεν μ' αρέσει καθόλου να δραπετεύω, μ' αρέσει να ζω. Όμως ζώντας σ' αυτή την κοινωνία όπως έχει καταντήσει, η αλλοτρίωση είναι αναπόφευκτη και ο αγώνας για αξιοπρέπεια πολύ σκληρός. Γιώργο γεωργίου συνέχιζε να παλεύεις. Είμαι μαζί σου.

    κώστας παπαθανασίου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Γιώργο τα κείμενά σου ζητάνε, κατά τη γνώμη μου, χαρτί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μέχρι να φτάσει στο χαρτί εγώ μια χαρά το απόλαυσα και σε πίξελ.

    πρτφ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Και εγώ αναρωτιέμαι :ο δρόμος δεν τελειώνει πουθενά;Πρώτα τρως όλα τα ψέματα που σου πασάρουν (σχολείο-οικογένεια -εκκλησιά).Γεμίζει το κεφάλι σου με σκέψεις σε κουτάκια,έτοιμες απαντήσεις και παγωμένες εικόνες.Μετά ,καθώς πέφτεις από τη μια αντίφαση στην άλλη αρχίζεις και σκέφτεσαι ότι κάτι δεν κολλάει σ'όλα αυτά-κάτι λείπει.Και όταν βρεις επιτέλους τί θέλει να πει ο ποιητής η χαρά σου δεν κρατάει για πολύ.Πώς να διαχειριστείς το χάος πέρα από πρότυπα και ηθική;Από τη μια μεριά σε περιμένει το ψυχιατρείο και από την άλλη οι μέθοδοι διαχείρησης της ελευθερίας.Μπροστά είναι ο φόβος.Ο δικός σου φόβος.Μπά,πως βρέθηκε εδώ;Δεν ήξερα οτι τον κουβαλούσα...Είμαι μαζί σου. Το σώμα μας,μόνο αυτό έχουμε.Αυτό πρέπει να ακούσουμε.Ας πάψει επιτέλους η εξουσία του εγκεφάλου.Μέχρι τώρα καλά μας βόλευε.
    chris

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. δεν ξέρω τι να γράψω, δε μου κάθονται οι λέξεις. Τουλάχιστον να σας πω ένα ευχαριστώ, που δεν είναι τυπικό, για το εδώ σας ενδιαφέρον, το όποιο. Το ευχαριστώ αυτό είναι ίδιας έντασης προς όλους, δεν κάνει διακρίσεις. Οι λέξεις κάνουν, ιδού: Νικηφόρε, καλώς ήρθες. Σαμσών, γειά σου κι από δω. Chris σού χαμογελάω, ας είσαι καλά. φίλε κώστα, φίλε χ.ζ. στην υγειά σας. Δεν πιστεύω στις λέξεις, γράφω για άλλους λόγους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή